Jadłospis

Alergeny

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj.1a) pszenica, 1b) żyto, 1c) jęczmień, 1d) owies, 1e) orkisz, 1f) kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą );
8. Orzechy, tj.8a) migdały,8b) orzechy laskowe, 8c)orzechy włoskie, d)orzechy 8e)nerkowca, 8f)orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Wykaz gramatur:

1. zupa 250 ml, ziemniaki 150g, mięso 60-100 g, ryba 80g, surówki 60-100g, kompot 200 ml, pierogi 200g, naleśniki 200g, owoce 100g,

Poniedziałek

25.03.24r.

zupa ogórkowa 1,9 (włoszczyzna, ziemniaki, wkładka, koperek , przyprawy, śmietana 12% ),  makaron z sosem pieczarkowym1,7,9 (makaron penne ,pieczarki, cebula, natka pietruszki, śmietana 18%, zioła, przyprawy,), kompot ( jabłka, śliwka, cukier), owoc- banan

Wtorek

26.03.24r.           

zupa kapuśniak po kaszubsku1,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki,  kapusta biała, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, przyprawy) kasza bulgur, gulasz mięsno-warzywny 1,7,9, (kasza bulgur, włoszczyzna,  karkówka, zioła, cebula, papryka żółta, brokuł, przyprawy, śmietana 12%, olej) chleb 1a,1b (pszenno-żytni), herbata zielona z opuncją (herbata zielona z opuncją ,  cukier),

Środa

27.03.24r.

zupa  żurek z jajkiem 1,3,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki, żur, jajka, śmietana 12%, przyprawyplacki ziemniaczane z jogurtem naturalnym 1,3,7,9( ziemniaki, cebula, jajka, jogurt naturalny, przyprawy,  mąka, olej), chleb 1a, 1b (pszenno-żytni) herbata miętowa z cytryną 12( herbata miętowa, cytryna,, cukier)owoc- jabłko

Czwartek

28.03.24r.

Przerwa świąteczna

Piątek

29.03.24r.

Przerwa świąteczna

Poniedziałek

01.04.24r.

Przerwa świąteczna

Wtorek

02.04.24r.

Przerwa świąteczna

Środa

03.04.24r.

zupa krupnik jęczmienny 1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, kasza jęczmienna, koperek, śmietana 12%, przyprawy) ziemniaki, filet z ryby 1,4,9 ( filet  kapski ,mąka, olej), chleb 1a,1b ( pszenno-żytni), surówka z marchwi, pora i jabłka ( marchew, por, jabłko, oliwa z oliwek, olej, )  herbata malinowa   (herbata malinowa , cukier)                                                                                                                             

Czwartek

04.04.24r.

zupa barszcz czerwony 1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, buraki, śmietana 12%) kasza gryczana biała, potrawka z kurczaka 1,7,9( kasza gryczana biała, olej, filet z kurczaka, marchewka, groszek, fasolka szparagowa , przyprawy, zioła, śmietana 12%, ), chleb 1a,1b ( pszenno-żytni),  kompot  (jabłka, wiśnia, cukier)                                                                                                                             

Piątek

05.04.24r.

zupa fasolowa 1,9,10 ( włoszczyzna, ziemniaki , fasola jaś, przyprawy, mąka, ) pancakes z sosem jogurtowo-owocowym  1,3,7,9 (  mąka, jajka ,  maślanka, cukier wanilinowy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, banany, truskawki,), chleb 1a,1b ( pszenno- żytni), kompot  ( jabłka , mieszanka owocowa, cukier)owoc- jabłko

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: