Alergeny
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
1. Zboża zawierające gluten, tj.1a) pszenica, 1b) żyto, 1c) jęczmień, 1d) owies, 1e) orkisz, 1f) kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą );
8. Orzechy, tj.8a) migdały,8b) orzechy laskowe, 8c)orzechy włoskie, d)orzechy 8e)nerkowca, 8f)orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Wykaz gramatur:
1. zupa 250 ml, ziemniaki 150g, mięso 60-100 g, ryba 80g, surówki 60-100g, kompot 200 ml, pierogi 200g, naleśniki 200g, owoce 100g,
Poniedziałek 25.03.24r. |
zupa ogórkowa 1,9 (włoszczyzna, ziemniaki, wkładka, koperek , przyprawy, śmietana 12% ), makaron z sosem pieczarkowym1,7,9 (makaron penne ,pieczarki, cebula, natka pietruszki, śmietana 18%, zioła, przyprawy,), kompot ( jabłka, śliwka, cukier), owoc- banan |
Wtorek 26.03.24r. |
zupa kapuśniak po kaszubsku1,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, przyprawy) kasza bulgur, gulasz mięsno-warzywny 1,7,9, (kasza bulgur, włoszczyzna, karkówka, zioła, cebula, papryka żółta, brokuł, przyprawy, śmietana 12%, olej) chleb 1a,1b (pszenno-żytni), herbata zielona z opuncją (herbata zielona z opuncją , cukier), |
Środa 27.03.24r. |
zupa żurek z jajkiem 1,3,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki, żur, jajka, śmietana 12%, przyprawy) placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym 1,3,7,9( ziemniaki, cebula, jajka, jogurt naturalny, przyprawy, mąka, olej), chleb 1a, 1b (pszenno-żytni) herbata miętowa z cytryną 12( herbata miętowa, cytryna,, cukier)owoc- jabłko |
Czwartek 28.03.24r. |
Przerwa świąteczna |
Piątek 29.03.24r. |
Przerwa świąteczna |
Poniedziałek 01.04.24r. |
Przerwa świąteczna |
Wtorek 02.04.24r. |
Przerwa świąteczna |
Środa 03.04.24r. |
zupa krupnik jęczmienny 1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, kasza jęczmienna, koperek, śmietana 12%, przyprawy) ziemniaki, filet z ryby 1,4,9 ( filet kapski ,mąka, olej), chleb 1a,1b ( pszenno-żytni), surówka z marchwi, pora i jabłka ( marchew, por, jabłko, oliwa z oliwek, olej, ) herbata malinowa (herbata malinowa , cukier) |
Czwartek 04.04.24r. |
zupa barszcz czerwony 1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, buraki, śmietana 12%) kasza gryczana biała, potrawka z kurczaka 1,7,9( kasza gryczana biała, olej, filet z kurczaka, marchewka, groszek, fasolka szparagowa , przyprawy, zioła, śmietana 12%, ), chleb 1a,1b ( pszenno-żytni), kompot (jabłka, wiśnia, cukier) |
Piątek 05.04.24r. |
zupa fasolowa 1,9,10 ( włoszczyzna, ziemniaki , fasola jaś, przyprawy, mąka, ) pancakes z sosem jogurtowo-owocowym 1,3,7,9 ( mąka, jajka , maślanka, cukier wanilinowy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, banany, truskawki,), chleb 1a,1b ( pszenno- żytni), kompot ( jabłka , mieszanka owocowa, cukier)owoc- jabłko |